آمونیاک
کاربردهای آمونیاک در صنعت تولید کیک و کلوچه
آمونیاک خشک کاربرد های زیادی دارد. در صنعت غذا به عنوان بهبود دهنده استفاده می شود. ولی به طور ویژه در صنعت کیک و کلوچه از این ماده شیمایی بیشتر به عنوان پف کننده (ورآورنده) استفاده می کنند.
این پودر سفید رنگ، محلول در آب است، وقتی به خمیر و یا آب اضافه شود شروع به تجزیه شدن می کند و باعث پف کردن خمیر می شود. در این هنگام با افزایش یافتن دما حلالیت آن افزایش میابد، دمای آب کاهش می یابد و باعث آزاد شدن گاز آمونیاک می شود.
این کار به بهتر تثبیت شدن و فرآیند ور آمدن خمیر کمک می کند. همچنین باعث پوک شدن کیک می شود و حالت اسفنجی به آن می دهد. بعد از این که به گاز تبدیل شد به صورت کامل از خمیر جدا می شود و هیچ اثری از خود باقی نمی گذارد.
برای تولید کیک باید آن را به همراه یک عامل ورآورنده مثل جوش شیرین و بیکینگ پودر به خمیر اضافه کرد. این کار باعث می شود فرآیند آزاد شدن گاز در ابتدا و انتهای پخت رخ دهد. علاوه بر این استفاده هم زمان از جوش شیرین، بیکینگ پودر و آمونیاک خشک باعث همگن و یکنواخت شدن محصول می گردد.
جالب است بدانید در قدیم از آمونیاک به جای بیکینگ پودر در پخت شیرینی، کیک و کلوچه استفاده می شد. در صورتی که آمونیاک خشک، بدون عامل ورآورنده استفاده شود، فقط می توان آن را در محصولاتی که سلول باز هستند، مثل کراکرها استفاده کرد.
اسانس
اسانس محلول یا عصاره الکلی همراه با روغن فرار است. اسانس ترکیبی فرار است که مجموعهای از اجزای ترپنی را دارا میباشد. اسانسها و سایر مواد معطر گیاهی به وسیله روشهای مختلفی همچون: استخراج با فشار سرد، تقطیر، استخراج بوسیله حلال، تقطیر در شرایط خلأ بوسیله مایکروویو، خیساندن و استخراج با روغن های جاذب از مواد گیاهی استحصال میشوند.
کاربرد اسانس ها :
بیشتر کاربرد اسانس ها به طور مستقیم به عنوان مواد اولیه در تولید ترکیب های طعم دار و خوشبوکننده ها استفاده می شوند.
اسانس ها و ترکیب های آنها به طور مستقل در صنایع مختلف نیز مصارف زیادی دارند، از جمله:
کاربرد اسانس ها در صنعت عطرسازی (تهیه ادکلن، عطرهای مختلف و اسپری
کاربرد اسانس ها در صنایع بهداشتی (خوشبو کننده ها، بهبود مزه خمیر دندان، تهیه صابون، کرم و ضد عفونی کننده ها(
کاربرد اسانسها در صنایع غذایی مثل اسانس کشمش، اسانس سیب شربت، آبلیمو، نوشابه های غیرالکلی و الکلی، شیرینی پزی
کاربرد اسانسها در صنایع مختلف (چرم سازی، لاستیک، خوشبوکننده های صنعتی، لوازم التحریر
توجه :
بعضی از اسانس ها که بو و طعم مطبوعی دارند برای ساختن عطر و ادویه و خوش طعم کردن داروها بکار می روند، مانند نارنج، لیمو، زنجبیل و دارچین، همچنین در خوش طعم کردن غذا، شیرینی و نوشابه های غیرالکلی و سرانجام در صنعت تنباکو و فرآورده های آرایشی بکار برده میشوند.
اسید سیتریک (جوهر لیمو)
کاربردهای اسید سیتریک در صنایع غذایی
اسید سیتریک در صنایع غذایی کاربردهای زیادی دارد و به عنوان تقویت کننده طعم، امولسیفایر، تنظیم کننده pH و ماده نگهدارنده مورد استفاده قرار می گیرد. حدود 50 درصد از اسید سیتریک تولید شده در جهان به عنوان تقویت کننده طعم در نوشیدنی ها استفاده می شود و از آنجا که این ترکیب به صورت پودر تولید می شود می توان از آن به راحتی برای افزودن طعم ترش به خوراکی های مختلف استفاده کرد.
PH اسیدی این ترکیب، آن را به یک ماده نگهدارنده عالی برای انواع مواد غذایی تبدیل کرده است. افزودن آن به غذاها رنگ غذا را حفظ می کند زیرا اکسیداسیون را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. از آنجا که بسیاری از باکتریها قادر به رشد در محیط اسیدی نیستند، اسید سیتریک غالباً به مربا، ژله، آب نبات، غذاهای کنسروی و حتی محصولات گوشتی اضافه می شود.
از اسید سیتریک برای تسهیل فرآیند تهیه پنیر به ویژه تولید پنیر موزارلا استفاده می شود. این ماده برای تنظیم pH آبجو و شراب و همینطور در تهیه بستنی خانگی به عنوان امولسیفایر مورد استفاده قرار می گیرد. این اسید ضعیف از متبلور شدن شکر در کارامل ها جلوگیری می کند و افزودن مقدار کمی از آن می تواند باعث افزایش قدرت خمیرمایه برای تولید کیک و بیسکویت شود. کسانی که رژیم کم سدیم دارند می توانند برای طعم دار کردن غذاهای خودشان از اسید سیتریک به جای نمک استفاده کنند.
پودر آب پنیر
پودر آب پنیر و تاثیر آن در صنایع غذایی
پودر آب پنیر به دلیل دارا بودن خصوصیاتی مانند قابلیت هضم، حلالیت بالا، ایجاد ویسکوزیته، قابلیت تشکیل ژل و امولسیون از ارزش بالایی برخوردار می باشد و کاربردهای فراوانی در صنایع غذایی، صنایع لبنی، فرآورده های نانوایی و قنادی، فرآورده های گوشتی و غیره دارد. پودر آب پنیر محصولی به رنگ سفید تا کرم روشن و طعم ملایم است که از آب پنیر به دست می آید. این محصول می تواند حاوی درصد های مختلفی پروتئین باشد. خواص عمل کنندگی در مواد غذایی بسته به میزان پروتئین آن متفاوت است.
کاربرد پروتئینهای آب پنیر در صنایع غذایی
به عنوان پر کننده و برای بهبود ارزش تغذیه ای فراورده های غذایی
غنی کردن فراورده های ذرت و غنی کردن شیرینی ها
در تولید استابیلایزرهای ماست و پنیر به منظور افزایش ماده خشک محصول
غنی کننده ها در تولید ماکارونی، چاشنی، پودینگ، بستنی و پنیر
در تولید فراورده های گوشتی برای بالابردن پروتیین محصول
نقش آب پنیر در خمیر نان و کیک
به عنوان پر کننده و برای بهبود ارزش تغذیه ای
جایگزین نمودن سفیده تخم مرغ به وسیله پروتئین های پودر آب پنیر
لاکتوز آب پنیر باعث بهبود رنگ سطحی نان می گردد.
کاهش بیاتی نان
کاربردپودر آب پنیردر ماست
رایج ترین روش استاندارد کردن شیر ماست سازی در کشور ما استفاده از شیر خشک بی چربی می باشد حال می توان با جایگزینی پودر آب پنیر به جای شیر خشک ضمن حفظ و یا بهبود ویژگیهای کیفی، تغذیه ای، کاهش هزینه تولید را نیز به دنبال داشت.
پودر آب پنیر به جای شیر خشک ( SMP )در تهیه ماست به دلیل خاصیت هیدروفیلی بیشتر پروتئین های سرمی نسبت به کازئین باعث خامه ای شدن بافت ماست می گردد و این بافت از نظر اکثر مصرف کنندگان مطلوب بوده و مطبوع ایجاد می کند. لذا Mouth feel و احساس دهانی در طول دوره نگهداری ماست های غنی سازی شده باکنسانتره پروتئیی آب پنیر به دلیل تولید بیشتر دی استیل واسیدیته همچنین بهبود ساختمان ژل وقوام، بافت ماست خامه ای شده، پذیرش کلی محصول بهبود می یابد.
پودر ژلاتین
پودر ژلاتین چیست ؟
اگر رطوبت ژلاتین بیش از ۱۶% بیشتر شود، قارچ و کپک بر روی آن رشد خواهد نمود و مصرف آن توصیه نمی شود. این ماده تا ۱۰ برابر حجم خود آب جذب میکند و در دمای ۴۰ تا ۵۰ درجه سانتیگراد تشکیل ژل میدهد. قدرت تولید ژل توسط ژلاتین توسط درجه بلوم مشخص میشود.
ژلاتین تجاری از بلوم ۶۰ تا ۲۶۰ وجود دارد اما تا بلوم ۴۰۰ نیز قابل تولید است. تا سال ۱۸۸۹ که ژلاتین به صورت عمده تولید شده مردم به این ماده دسترسی نداشته. اما پس از آن اروپاییها از ژلاتین در تهیه دسر استفاده کردند و کم کم به تمام دنیا صادر شد.
تولید پودر ژلاتین :
ژلاتین ماده ای جامد، نیمه شفاف، بی رنگ، بی بو و بی مزه است که از کلاژن درون استخوان و پوست بعضی حیوانات به دست می آید. در قسمت اول پاره ای از استخوان و پوست زدوده میگردد و سپس با آب داغ و بخار بار دیگر استخوان ها را عمل میآورند.
موارد مصرف پودر ژلاتین :
از پودر ژلاتین در صنایع غذایی، داروسازی، عکاسی، لوازم آرایشی و بهداشتی و…… استفاده می شود.
پودر ژلاتین در صنایع غذایی :
بارزترین مصرف ژلاتین در صنایع غذایی تولید ژله است، در تهیه محصولات لبنی، آبنبات، مارمالاد، انواع دسر، محصولات گوشتی و منجمد، کپسول های ژلاتینی ،کیک و شیرینی و بسیاری تولیدات دیگر از ژلاتین استفاده می شود.
فواید استفاده از ژلاتین :
ژلاتین به چسب استخوان معروف است، ژلاتین دردهای مفصلی را کاهش میدهد و میتواند در پیشگیری از پوکی استخوان کمک کند. کلاژن به طور مستقیم اثرات ضد التهابی داشته و اثر مستقیم روی بافت مفصل دارد و تأثیر آن بیشتر در استخوان ران دیده میشود. هضم غذا را راحتتر میکند، با افزایش قدرت گوارش یک پوشش مخاطی سالم در معده ایجاد میکند و اسید هیدرولیک را در معده ایجاد میکند و با افزایش اسید هیدروکلریک در معده به هضم و جذب غذا کمک میکند.
پودر شیرخشک صنعتی
پودر شیرخشک صنعتی
پودر شیر، محصول فرآیند خشک کردن شیر تا رسیدن به رطوبت 3 الی 5 درصد می باشد که در انواع پر چرب، کم چرب و اسکیم تهیه می گردد. شیر کم چرب و اسکیم، خود با کیفیت حرارتی مختلف تولید می شود که جهت مصارف متنوع کاربرد دارند.
به منظور بهبود حلالیت انواع پور شیر خشک صنعتی، عملیات فوری سازی بر روی آنها انجام می شود. مشخصات پودر شیر خشک صنعتی از نقطه نظر تغذیه ای و میکروبیولوژی با استاندارد ملی ایران مطابقت دارد.
دانسیته و حلالیت پودر شیر خشک صنعتی از مهم ترین خصوصیات این محصول می باشد.
از پودر شیرخشک در تهیه محصولات مختلف غذایی مانند کیک، بیسکوئیت، کلوچه، شکلات، پفک، سوسیس، کالباس، ماست و شیرهای بازسازی شده استفاده می شود.
شیرخشک در صنعت لبنیات به عنوان جایگزین قسمتی از شیر تازه مصرف می شود ولی دلیل کاربرد آن در صنایع غلات و تهیه محصولاتی نظیر کیک و کلوچه، ایجاد عطر و طعم مطلوب، رنگ طلایی به دلیل تسریع واکنش های قهوه ای شدن و بالا بردن ارزش تغذیه ای است.
شیرخشک صنعتی، غلیظ شده شیر تازه است، بنابراین املاح آن تغییری نمی کنند ولی به علت استفاده از حرارت در خشک کردن آن، تغییرات اندکی در پروتئین (دناتوراسیون) مشاهده می شود و میزان ویتامین های موجود در آن کاهش می یابد. به شیرخشک نوزادان هم معمولاً مقداری ویتامین و مواد معدنی مانند آهن اضافه می شود.
پودر کاکائو
فروش پودر کاکائو در صنایع غذایی
در واقع اهمیت تولید و فروش پودر کاکائو زمانی بیش تر نمود پیدا میکند که با یک بررسی بسیار اجمالی و ساده مشخص میشود که پودر کاکائو در تهیۀ خوراکیهایی به کار گرفته میشود که تهیه ی این خوراکیها سهم بسیار بزرگی از صنایع غذایی کشورها را به خود اختصاص دادهاند و برای تهیۀ آنها چرخهای کارخانههای مجهز و عظیمی در دنیا میچرخد؛ کارخانههایی نظیر:
بستنی سازی
شکلات سازی
انواع کیک، کلوچه، ویفر و بیسکویت
فروش مواد اولیه صنایع شکلات سازی یکی از کارهایی است که در کنار فروش مواد اولیه صنایع غذایی در خدمت این کارخانهها قرار میگیرند و با تولیداتی مفید و خوش طعم لحظات شاد را با طعم خوش خود بهتر و دلنشینتر میسازند.
پودر وانیل
وانیل چیست؟
وانیل یا ورق قماری، میوه ای گیاهی از خانواده ثعلب است. این گیاه به شکل یک چوبه یا غلاف باریک و سیاه است که دانه های آن را پس از فرآوری تخمیر می کنند تا عطر آن بیرون آید. وانیل به عنوان محبوب ترین عطر و طعم جهان در نظر گرفته می شود و رایحه و طعم آن برای غذاها، نوشیدنی ها و مواد آرایشی به طور گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرد. اگرچه وانیل به خودی خود یک ماده طعم دهنده با ارزش است، اما همچنین برای افزایش عطر و طعم مواد دیگر مانند شکلات، کاستارد، کارامل، قهوه و سایر موارد نیز استفاده می شود. وانیل یک ماده رایج در کالاهای پخته شده شیرین غربی، مانند کلوچه ها و کیک ها است. علیرغم قیمت بالا وانیل برای افزایش عطر و طعم خوراکیها بسیار ارزشمند است.
کاربرد وانیل در کیک چیست؟
وانیل به دلیل عطر و طعم خاصی که دارد بیشتر در مصارف قنادی برای تهیه کیک و شیرینی استفاده میشود. معمولا در تمام دستور های شیرینی پزی از وانیل استفاده میشود.
پیروفسفات سدیم
تترا سدیم پیروفسفات اغلب اوقات پیروفسفات سدیم نامیده می شود و با نام اختصاری TSPP در گرید صنعتی و غذایی در دسترس است. این ماده در صنایع غذایی استفاده گسترده ای دارد و در فرآوری گوشت، غذاهای دریایی و تولید خوراک حیوانات مورد استفاده قرار می گیرد.
تترا سدیم پیروفسفات یک پودر یا گرانول سفید رنگ و بدون بو است که کاربرد گسترده ای در صنایع مختلف دارد. تترا سدیم پیروفسفات یک ماده شیمیایی است که از آنیون دی فسفات و کاتیون های سدیم تشکیل شده است.
کاربردهای پیروفسفات سدیم (تترا سدیم پیروفسفات)
پیروفسفات سدیم به عنوان عامل بافرکننده، امولسیفایر، قوام دهنده و افزودنی غذایی مورد استفاده قرار می گیرد.
پیروفسفات سدیم در تولید خمیردندان و نخ دندان بکار می رود تا مقدار تارتار موجود در آنها را کنترل کند و از طرف دیگر با از بین بردن کلسیم و منیزیم بزاق از رسوب آنها بر روی دندان ها و ایجاد پلاک جلوگیری کند.
این ماده همچنین در ترکیب محلول های شستشوی دهان بکار می رود تا به کاهش پلاک های دندانی کمک کند.
این ماده گاهی اوقات در شوینده های خانگی برای جلوگیری از رسوب املاح بر روی لباس ها مورد استفاده قرار می گیرد اما به دلیل داشتن فسفات تاثیر سوء بر محیط زیست دارد و باعث افزایش رشد جلبک ها می شود.
کاربرد تترا سدیم پیروفسفات در صنایع غذایی
گرید غذایی این ماده که به عنوان افزودنی غذایی مورد استفاده قرار می گیرد از نظر FDA ایمن شناخته می شود و در تولید داروها نیز بکار می رود.
تترا سدیم پیرو فسفات در فراوری گوشت ها برای حفظ رطوبت و جلوگیری از فساد استفاده می شود و در اکثر غذاهای کنسروی و آماده برای تثبیت بافت مورد استفاده قرار می گیرد.
این ماده برای ورآمدن خمیر به کیک ها و نان ها اضافه می شود و در ترکیب خوراکی های خاص مانند پنیرهای فرآوری شده بکار می رود. تترا سدیم پیروفسفات سطح PH را در غذاهای فراوری شده متعادل کرده و تعادل اسید – باز ماده غذایی را حفظ می کند. این ماده شیمیایی ماندگاری مواد غذایی را افزایش داده و مزه خوراکیها را بهبود می بخشد.
تترا سدیم پیرو فسفات در آب حل می شود اما در اتانول نامحلول است و اغلب برای اصلاح پروتئین های موجود در ماده غذایی بکار می رود تا این ترکیبات بتوانند در طول ذخیره سازی، ذوب و پخت، رطوبت را در محصولات ابقاء کنند.
این ماده با مهار کاتیون های چند ظرفیتی که مسئول اکسیداسیون لیپیدها و تند شدن محصولات هستند ماندگاری مواد غذایی را افزایش می دهند. تترا سدیم پیروفسفات در صنایع تولید پنیر به بافری کردن PH کمک کرده و پروتئین های شیر را سریع تر منعقد می کند و امولسیون سازی را افزایش می دهد.
در محصولات حاوی گوجه یون آهن را مهار می کند تا از سیاه شدن ماده غذایی پس از پخت جلوگیری کند و به عبارتی رنگ ماده غذایی را تثبیت می کند.
جوش شیرین
موارد کاربرد ترکیب جوش شیرین
نام جوش شیرین در تمام خانه ها و صنایع، نامی آشنا است. مهم ترین کاربرد این ماده در تولید انواع کیک، نان، کلوچه، پیراشکی و سایر مواد غذایی است. این ماده به مخلوط اولیه مواد غذایی و شیرینی ها افزوده می شود تا منجر به آزاد شدن گاز کربن دی اکسید شده و به عبارتی باعث شود خمیر کیک یا نان، پف کند. این ماده در برخی از نوشابه ها وجود دارد. طعم تند و سوزش آور در برخی از این نوشیدنی ها حاصل اضافه کردن این ترکیب می باشد.
از ترکیب جوش شیرین در برخی موارد برای طبخ سبزیجات با برگ های سبز استفاده می شود. این ماده می تواند از تخریب کلروفیل در بافت سبز برگ سبزیجات جلوگیری کند و موجب حفظ کیفیت و خواص سبزی ها شود. پودر معروف پخت و پز با نام پکینگ پودر، حاوی حدود 30% از جامد جوش شیرین است. جوش شیرین برای تهیه انواع خوراکی ها و شیرینی ها، کِرِم ها و … به کار می رود. تغییرات شیمیایی ترکیب فوق در حین فرایند پخت، از ایجاد طعم نامطلوب در غذا یا خوراکی جلوگیری می کند.
تنظیم PH محیط تا حد قلیایی، تولید محصولات دارویی نظیر خمیر دندان، ایجاد بافت مناسب در صنایع پشم و ابریشم، ساخت و تولید ترکیبات ضد حریق در کپسول های آتشنشانی، تولید محصولات شوینده و تمیز کننده سطوح، داروسازی، تولید محصولات آرایشی و …، سایر موارد کاربرد ترکیب جوش شیرین هستند.
روغن جانشین کره کاکائو (CBS)
روغن جانشین کره کاکائو (CBS) یکی از ترکیبات پرکاربرد در صنایع غذایی است که معمولا از روغن پالم یا روغن نارگیل مشتق می شود. روغن جانشین کره کاکائو (CBS) برای صرفه جویی در مصرف کره کاکائو در صنعت شکلات سازی به وفور مورد استفاده قرار می گیرد و باعث افزایش خطراتی برای سلامتی انسان خواهد شد.
یکی از دلایل استفاده از این ترکیب فرآیند پرهزینه تولید کره کاکائو است که باعث می شود بسیاری از تولید کنندگان از چربی های جایگزین در تولید شکلات استفاده می کنند تا بتوانند شکلات مورد نیاز بازار را تامین کنند.
کره کاکائو(چربی کاکائو) چربی طبیعی موجود در دانه های خوراکی کاکائو است که به رنگ زرد است و در طول فرآیند تولید پودر کاکائو بدست می آید. کره کاکائو به دلیل دارا بودن سطح بالای توکوفرول طبیعی در برابر اکسیداسیون مقاوم بوده و خواص آنتی اکسیدان شکلات و کاکائو نیز به این ترکیب برمی گردد در حالیکه روغن جانشین کره کاکائو (CBS) این خواص را ندارد.
ویژگیهای روغن جانشین کره کاکائو (CBS)
روغن جانشین کره کاکائو (CBS) ترکیبی سفید رنگ است که به عنوان یک ماده افزودنی غذایی در ترکیب با پودر کاکائو کم چرب مورد استفاده قرار می گیرد. این چربی عطر و طعم خوبی دارد و به دلیل قابلیت انعطاف پذیری خوب در ترکیب انواع شکلات ها و شیرینی های کاکائویی استفاده می شود. از ویژگیهای دیگر این ترکیب می توان به موارد زیر اشاره کرد:
توانایی ذوب کامل و عالی در دمای بدن
ایجاد حس خنکی در دهان
طعمی بسیار مشابه با کره کاکائو
تردی و شکننده در شرایط دمایی محیط
مقاوم در برابر حرارتهای بالا
ایجاد سطح براق در شکلات و مشتقات آن
روغن جانشین کره کاکائو (CBS) معمولا بر پایه چربی های لوریک بوده و ترکیب متفاوتی با کره کاکائو دارند. جالب است بدانید پوشش هایی که بر پایه چربی های CBS هستند نیاز به عمل آوری ندارند و در حالت ذوب شده برای پوشش دادن محصولات استفاده می شوند.
کاربردهای روغن جانشین کره کاکائو (CBS)
جانشین کره کاکائو (CBS) کاربرد گسترده ای در صنایع غذایی به خصوص در تولید شکلات، کیک های شکلاتی و سایرخوراکی های شکلاتی دارد. این ماده به عنوان پوشش در آب نبات های شکلاتی، وافل ها، کوکی ها و آجیل های مختلف استفاده شود. CBS همچنین در فرمولاسیون خامه قنادی و پنیرهای پروسس و تقلیدی به جای چربی حیوانی استفاده می شود.
زانتان گام
زانتان گام یا صمغ زانتان یک پلی ساکارید بوده که با عمل تخمیر گونه های مختلفی از باکتری های زانتوموناس تولید می شود. این صمغ از قند هایی همچون گلوکز، مانوز و ترکیبی به نام دی گلوکورونیک اسید تشکیل شده و به طور کلی به عنوان یک قند برون سلولی شناخته می شود.
این ترکیب در صنعت و به ویژه صنایع غذایی کاربرد های زیادی داشته و عمدتاً آن را به عنوان یک عامل غلیظ کننده و استبیلایزر غذایی به کار می برند. گرچه این ماده در صنایع غذایی بیشترین کاربرد را دارد و اغلب افراد نیز به همین واسطه آن را می شناسند؛ اما شاید جالب باشد بدانید همانگونه که این ماده در تولید خوراک ما استفاده می شود در چسب کاغذ دیواری اتاق تان نیز حضور دارد!
کاربرد زانتان گام در صنایع غذایی
همانطور که گفته شد، زاتان گام که با نام گزانتان گام نیز در بازار به خرید و فروش می رسد در صنایع غذایی کاربرد های مختلفی دارد. این ماده از سوی هیأت سلامت غذا اروپا یا همان EFSA کد E415 را دریافت کرده و بنابراین استفاده از آن در فرآورده های غذایی خطری را متوجه سلامت بدن ما نمی سازد.
صمغ زانتان به واسطه داشتن ویژگی هایی ذاتی اش قادر است، ویسکوزیته مواد را بالا ببرد و طعم، قوام، ماندگاری و بافت آن ها را بهبود بخشد. این ماده همچنین به دلیل داشتن خاصیت استبیلایزری و امولسیفایری به فرآورده های غذایی کمک می کند تا در دما و سطوح PH مختلف مقاومت کرده و پایداری بهتری داشته باشند.
این صمغ به علت توانایی اش در افزایش ویسکوزیته و قابلیت حجم دهندگی اش در بسیاری از خوراکی های فاقد گلوتن مورد استفاده قرار می گیرد و در محصولات پخت شده جایگزین مناسبی برای گلوتن می باشد.
شما می توانید زانتان گام را در لیست مواد اولیه فرآورده هایی همچون انواع سس، محصولات پخت شده، آب میوه، سوپ های آماده، بستنی، انواع سیروپ و شربت، محصولات فاقد گلوتن و خوراکی های رژیمی بیابید.
سوربات پتاسیم
سوربات پتاسیم
سوربات پتاسیم در واقع نمک پتاسیم اسید سربیک است و فرمول شیمیایی آن CH۳CH=CH-CH=CH-CO۲K است. این نمک سفید در آب حل میشود و در اصل ترکیبی ضدمیکروبی است. این ماده به شکل پودر وجود دارد و مادهای پایدار است،
نحوهی پیدایش سوربات پتاسیم
سوربات پتاسیم برای نخستین بار در یکی از کوههای آمریکا پیدا شد. گرچه این ماده در برخی از انواع توتها به صورت طبیعی به وجود میآید، ولی تقریباً تمام اسید سوربیک که از آن سوربات پتاسیم مشتق میشود، به صورت صنعتی تولید میشود.
کاربرد سوربات پتاسیم در مواد غذایی
سوربات پتاسیم ضدکپک است و کاربردهای گوناگونی در مواد غذایی، نوشیدنیها و محصولات آرایشی و بهداشتی دارد. کاربرد اصلی مادهی سوربات پتاسیم در مواد نگهدارندۀ غذایی است و باعث افزایش مدت زمان استفاده مواد غذایی و مانع رشد قارچ و کپک میشود. سوربات پتاسیم را میتوانید در بسیاری از مواد غذایی معروف پیدا کنید. این مادهی نگهدارنده ویژگیهای مواد غذایی مانند طعم، بو یا ظاهر آن را تغییر نمیدهد و نکتهی مهم این است که در دمای اتاق به فعالیتش ادامه میدهد. این ماده در مواد غذایی گوناگونی مانند موارد زیر استفاده میشود:
مواد پختهشده
کمپوتها و سبزیجات کنسرو
پنیر
گوشت و میوهی خشکشده
بستنی
نوشیدنیها و آبمیوهها
ماست و غیره
سوربیتول
کاربرد سوربیتول در صنعت کیک و شیرینی
سوربیتول به طور طبیعی در انواع مختلف میوه ها و انواع توتها وجود دارد. امروزه از طریق هیدروژناسیون گلوکز تولید میشود و در شکل مایع و کریستالی موجود است و تقریبا نیم قرن به عنوان شیرینکننده در بسیاری از غذاها استفاده شده است. سوربیتول حدود ۶۰ درصد شیرینتر از سقز است و یک سوم کالری کمتری دارد. کالری سوربیتول حدود 6/2 کالری در گرم است. سوربیتول بسیار پایدار است و میتواند در دماهای بالا مقاومت کند. به عنوان یک تثبیتکننده عمل میکند، به دلیل وجود هیدروکسی، رطوبت کمتری را از بین میبرد و مانع از جدا شدن مواد جامد و روغن میشود به دلیل آنکه خواص رطوبتدار دارد در شیرینی فروشیها و تولید کیک برای محافظت در برابر از دست دادن رطوبت استفاده میشود.
کیک و شیرینی در مدت زمان طولانی سفت و خشک میشوند، استفاده از سوربیتول مانع خشک شدن آنها میشود و محصولات را تازه نگه میدارد. به عنوان شیرینکننده نیز در قنادی ها استفاده میشود. سوربیتول همچنین با سایر مواد غذایی مانند قندها، عوامل ژل، پروتئین و چربیهای گیاهی ترکیب خوبی دارد، به همین دلیل در بیسکویت، کیک، دسرهای یخ زده استفاده میشود. به کیک و شیرینی حجم میدهد.
این ماده یک جایگزین موثر است که میتوان بجای شکر بکار برد که کمترین تاثیر را بر کیفیت کیک میگذارد. اثر این ماده بر روی خواص رئوگرافی خمیر تا 5/12 درصد دیده شده است.
با توجه به مطالعات انجام شده سوربیتول زمان مخلوط کردن، خواص جذب آب و شاخص تحمل خمیر را کاهش میدهد. درحالیکه زمان تولید خمیر – زمان رسیدن و زمان پایداری خمیر و نرم شدن خمیر افزایش مییابد. مطالعات نشان داد که با جایگزینی این ماده خمیری انعطاف پذیر با چسبندگی و الاستیسیته بالا تولید میشود. شکر در فرمولاسیون کیک ها از ۱۰۰ تا ۵۰ درصد با جایگزینی این ماده ۰ تا ۵۰ درصد کاهش مییابد. مقدار کالری کیک ها با افزایش سطح این ماده کاهش مییابد.
سوربیتول پودری
رنگ خوراکی یک ماده افزودنی است که برای جذاب تر کردن غذاها و ترغیب مصرف کنندگان مورد استفاده قرار می گیرد. رنگ خوراکی شامل رنگ یا رنگدانه ای است که به غذا یا نوشیدنی ها رنگ می دهد.
در صنایع غذایی رنگ از اهمیت بالایی برخوردار است بنابراین برای بدست آوردن رنگ، ترکیبات خاصی را با طعم های خاص مخلوط می کنند و رنگ غذا را درست می کنند تا عطر و طعم خوراکی ها و نوشیدنی ها را تغییر دهند.
این رنگ ها برای افزایش جذابیت و اشتها آوری و یا افزودن رنگ به غذاهایی که در معرض نور، هوا، درجه حرارت، رطوبت و شرایط ذخیره سازی رنگ خود را از دست داده اند، مورد استفاده قرار می گیرند.
رنگ خوراکی می تواند تغییرات طبیعی رنگ مواد غذایی را اصلاح کنند، رنگ هایی که به طور طبیعی وجود دارند را تقویت کند و آنها بیش از پیش در معرض دید مصرف کنندگان قرار دهد.
امروزه تاثیر رنگ ها را نمی توان در خوراکی هایی از جمله آب نباتها، غلات صبحانه، ژله ها دست کم گرفت ولی در عین حال باید مضرات آنها را نیز مورد توجه قرار داد. این روزها رنگ ها در انواع تنقلات نیز خودنمایی کرده و نظر همه افراد خصوصا کودکان را به خود جلب می کنند. بنابراین می توان گفت استفاده از رنگ های خوراکی نوعی بازاریابی است که می تواند فروش تنقلات و خوراکیها را افزایش دهد.
انواع رنگ خوراکی
رنگ خوراکی طبیعی
این رنگ ها اغلب از گیاهان مشتق می شوند و هیچ تاثیر سویی بر سلامتی ندارند برعکس این ترکیبات به دلیل داشتن ترکیبات آنتی اکسیدان برای بدن مفید هم هستند. از بین رنگ های طبیعی می توان به رنگ نارنجی کاروتن در هویج، رنگ بنفش کلم قرمز، رنگ سبز اسفناج، رنگ قرمز لبو، رنگ زرد زردچوبه و سایر رنگ های طبیعی اشاره کرد. این رنگ ها طی یک پروسه استخراج سخت بدست آمده و در صنایع غذایی مورد استفاده قرار می گیرند و مانند میوه ها و سبزیجات سرشار از ترکیبات مفید برای بدن هستند.
اکثر رنگهای طبیعی می توانند در روغن حل شوند اما در آب حل نمی شوند. آنها معمولاً فرآوری می شوند تا نمک سدیم یا پتاسیم آنها تشکیل شود. این امر باعث می شود که آنها در آب حل شوند و برای استفاده در غذاها قابل استفاده شوند.
رنگ خوراکی مصنوعی
رنگ های مصنوعی از ترکیبات شیمیایی تولید می شوند و انواع آنها را می توان در انواع آب نبات و شکلات و نوشیدنی ها یافت. تحقیقات صورت گرفته بر روی این رنگ ها نشان داده است که مصرف آنها در کودکان باعث بیش فعالی و بی قراری شده و در برخی مواقع باعث کاهش رشد و قدرت تمرکز آنها می شود.
واکنش های آلرژیک در بزرگسالان و کاهش ضریب هوشی در کودکان نیز برخی دیگر از اثرات مضر این مواد شیمیایی هستند به همین دلیل مصرف برخی از آنها در بسیاری از کشورها ممنوع شده است.
سویا لسیتین
موارد مصرف سویا لسیتین
1. موارد مصرف سویا لسیتین در صنعت بیسکویت
سویا لسیتین مصرف چربی را کاهش میدهد.
سویا لسیتین باعث پخش فاز چربی شده و نیاز به استفاده از چربی و روغن جامد را کاهش میدهد.
سویا لسیتین مخلوط شدن را بهبود میبخشد.
2. موارد مصرف سویا لسیتین در صنعت کیک
سویا لسیتین باعث حفظ رطوبت و بالا رفتن ماندگاری کیک میشود.
سویا لسیتین سبب بهبود طعم کیک و پخش آروما در بافت کیک میشود.
سویا لسیتین باعث قهوه ای شدن یکسان سطح کیک میگردد.
سویا لسیتین ساختمان پوسته کیک را بهبود میبخشد و مانع از پخش شدگی آن میشود.
سویا لسیتین عامل پخش کننده زرده تخم مرغ میباشد.
سویا لسیتین بافت کیک را بهبود میبخشد.
3. موارد مصرف سویا لسیتین در صنعت شکلات
سویا لسیتین سبب جلوگیری از بلوم زدن شکلات میشود.
سویا لسیتین سبب کاهش ویسکوزیته مخلوط پودر كاكائو، شكر و كره كاكائو ميشود و کارکردن با مواد در کنچ بسیار راحتتر صورت میگیرد.
سویا لسیتین مصرف کره کاکائو و روغن جانشین کره کاکائو را کاهش میدهد.
گلیسیرین
گلیسیرین مایع بدون رنگ، بدون بو و شفاف و چسبناک است و در حضور مواد آب گیر و گرما، آب از دست میره میدهد. گلیسیرین در هر نسبتی در آب و اتانول حل میشود. منبع اصلی گلیسیرین بافت چربی جانوران و گیاهان است و منبع عمده آن روغن زیتون است. در فرایند صابونی شدن چربی وارد واکنش شده و صابون گلیسیرین را تولید میکنند و بعد از جداسازی و تقطیر گلیسیرین به دست میآید. گلیسیرین همچنین در زرده تخم مرغ وجود دارد. در مغز انسان گلیسیرین به صورت اسید منو گلیسیریک وجود دارد.
کاربرد و مصرف گلیسیرین در صنایع غذایی :
در غذاها و اشامیدنی ها از گلیسیرین به عنوان ماده ای که رطوبت را به خود جذب میکند استفاده می شود. حلال و شیرین کننده است و به حفظ غذا کمک میکند. گلیسیرین همچنین عاملی پر کننده در غذاهای با چربی کم مانند کلوچه و نیز به عنوان عامل ضخیم کننده در نوشابه های الکلی و به عنوان عامل ضد انجماد در صنایع مختلف غذایی استفاده می شود. به علاوه از گلیسیرین در تولید تافی و خمیر فوندانت نیز استفاده می گردد.
گوارگام
استفاده از گوارگام در غذاها
بزرگترین موارد استفاده از گوارگام و همچنین میزان تقاضا در بازار برای این محصول، در صنایع غذایی است. مردم هنگام پخت و پز، از قوام دهنده ها برای غذا استفاده میکنند. غلظت دهنده ها و یا به عبارتی قوام دهنده ها موادی هستند که باعث افزایش ویسکوزیته محلول ها یا مخلوط های مایع و جامد بدون تغییر قابل توجهی در خواص دیگر می شوند. در فرهنگ ما ایرانیان وقتی از پخت غذا اطمینان حاصل می شود که به غلظت مناسب رسیده باشد. تثبیت کننده ها نیز به مواد غذایی اعمال می شوند و هدف آنها تغییر طعم ماده ای است که در آن استفاده می شود. بیشتر مردم از انواع ضعیف تر آنها استفاده می کنند که پلی ساکارید ها و پروتئین هستند. انواع مختلف قوام دهنده ها برای طعم، شفافیت و گرفتن پاسخ بهتر به شرایط شیمیایی و فیزیکی استفاده می شود. انتخاب درست غلظت دهنده باعث می شود که غذای شما پخته شود و مهم تر آنکه بدانید غلظت دهنده کارش را درست انجام می دهد.
غلظت دهنده ها همچنین ممکن است به بهبود تعلیق سایر مواد یا امولسیون ها که باعث افزایش ثبات محصول می شوند کمک کنند. اغلب اوقات آنها به عنوان مکمل های غذایی تنظیم می شوند. یکی از آنها که به عنوان غلظت دهنده استفاده می شود، گوارگام است. بیشترین موارد استفاده از گوارگام یا پودر صمغ گوار به عنوان یک عامل روان کننده مواد غذایی می باشد.
موارد استفاده از گوارگام در صنایع غذایی مختلف
در ایالات متحده، درصد متفاوتی از گوارگام برای غلظت دادن به مواد غذایی مختلف تنظیم شده است. دراروپا گوارگام یا آدامس گوار دارای کد غذایی E412 است. آدامس کازانتین و آدامس گوار، اغلب موارد استفاده از گوارگام در دستور العمل های بدون گلوتن و محصولات بدون گلوتن و به عنوان افزودنی غذایی هستند.
در محصولات پخته شده، عملکرد خمیر را افزایش می دهد، انعطاف پذیری بیشتری می یابد، و بافت و عمر مفید را بهبود می بخشد.
یکی از موارد استفاده از گوارگام در شیرینی پزی است که مانع از سر رفتن آب، در دستورالعمل های پخت شیرینی و نگه داشتن پوست ترد محصولات می شود به همین دلیل است که عمدتا در دستور العمل های hypoallergenic استفاده می شود که انواع مختلفی از آرد در آن استفاده می شود. از آنجا که برای قوام این آردها فرار گازهای آزاد شده توسط نیتروژن لازم است، برای بهبود ضخامت آرد لازم است که گوارگام به آن اضافه شود تا به اندازه یک آرد معمولی غلظت داشته باشد.
گوارگام در محصولات لبنی، شیر، ماست، کره و پنیر مایع اضافه شده و غلظت را بالا می برد همچنین به حفظ همگنی و بافت یخ و شربت کمک می کند. همچنین برای مقاصد مشابه در شیرهای گیاهی نیز استفاده می شود. از این ماده غذایی برای گوشت، از آن به عنوان یک اتصال دهنده کمک می گیرند. همچنین در غذاها، برای ثبات و ظاهر ساندویچ ها، سالاد، سس کباب، سس، سس کچاپ و غیره مورد استفاده قرار می گیرد.